Olen Tiibetinterrieri

Tiibetinterrieri (Tibetan Terrier) Nimestäni huolimatta tiibetinterrieri en ole terrieri vaan paimenkoira.

Ulkomuodoltaan tiibettiläinen on sopusuhtainen ja tasapainonen keskikokoinen koira, säkäkorkeuden ollessa 36-41 cm. Runko on neliömäinen, tiivis ja voimakas. Sukupuolileima on selvä; urokset ovat selvästi narttuja kookkaampia ja vankkarakenteisempia. Pää on keskipitkä, korvat riippuvat, V-muotoiset. Häntä on keskipitkä ja terhakalla kierteellä selän päällä. Erikoisuutena ovat takaraajat, joiden kintereet ovat hyvin alhaalle sijoittuneet. Tämä ominaisuus yhdessä poikkeuksellisen tasapainoaistin kanssa on mahdollistanut taiturimaisen liikkumiskyvyn vaikeakulkuisessa vuoristomaastossa. Talven viimoilta ja kesän helteiltä tiibettiläistä suojaa kaksinkertainen karvapeite, joka koostuu tiheästä pohjavillasta ja koko koiraa verhoavasta pitkästä peitinkarvasta.

            Tiibetinterrieri

 

Tiibetinterrierin karvapeite ei runsaudestaan huolimatta ole niin vaativa hoidoltaan, kuin ensi silmäyksellä saattaisi luulla. Perusteellinen kampaus kerran viikossa riittää pitämään turkin kunnossa. Hoitamattomastakaan turkista ei irtoa karvoja vaatteisiin ja huonekaluihin, mutta ilman säännöllistä kampaamista pohjavilla paakkuuntuu tiiviiksi huopalevyiksi, joiden avaaminen on sangen työlästä ja hankalaa. Suklaan- ja maksanruskeaa väritystä lukuunottamatta ovat kaikki värit sallittuja, joskin valkoista väriä kerrotaan Tiibetissä pidetyn parhaimpana.

Tiibetinterrierin rotumääritelmässä mainitaan koiran luonteesta mm. että se on valpas, älykäs ja urheilullinen, sekä pidättyväinen vieraiden suhteen. Määritelmä on kovin niukkasanainen, mutta tyhjentävää kuvausta rodun luonteesta lieneekin mahdotonta antaa, sillä niin monivivahteisen persoonallisia tiibettiläiset ovat luonteeltaan. Jokainen niistä on yksilöllisen omaleimainen, kahta samanlaista koiraa ei tapaa koskaan.

Tiibetinterrieri on aito ystävä. Siinä on valtava tunnelataus kiintymystä ja sydämellisyyttä isäntäväkeään kohtaan. On totta, että tiibettiläinen voi toisinaan vaikuttaa välinpitämättömän piittaamattomalta vieraita kohtaan, sillä siinä on pieni annos samaa itsetietoista arvokkuutta, jota tavataan itämaisissa vinttikoiraroduissa. Mutta jos ryhtyy hieromaan tuttavuutta tiibetinterrierin kanssa, siitä saa nopeasti vilpittömän uskollisen ystävän.

Hanki tarvikkeet lemmikillesi täältä edullisesti!

Translate »